Do góry

Desery Przepis na:

Trufle czekoladowe

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20673

Dodano: 10.03.2009

Odsłon: 12241

Smaczna słodkość :)

Składniki

  • gorzkiej czekolady, 200 g
  • masła, 50 g
  • cukru pudru, 30 g
  • kakao
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozpuść czekoladę: do żaroodpornej miski włóż 200 g pokruszonej gorzkiej czekolady, dodaj 3 łyżki wody, umieść miskę nad garnkiem z gorącą wodą.

  2. Utrzyj na krem 50 g miękkiego masła, połącz dokładnie z przestudzoną (ale jeszcze płynną) czekoladą i 30 g cukru pudru (koniecznie przesianego).

  3. Ze schłodzonej w lodówce masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczaj je w kakao lub w drobno startej na tarce czekoladzie deserowej.

  4. Każdą uformowaną truflę układaj (najlepiej posługując się szczypcami) w papierowej, harmoniowej torebce.

  5. Trufle przechowuj w lodówce nie dłużej niż 3 dni. Wyjmij je tuż przed podaniem. Możesz ułożyć je na paterze, najlepiej w efektowną piramidkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń