Do góry

Desery Przepis na:

Truflowa karpatka ;-)

Desery

Autor: MEGI110278

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 1762

Dodano: 12.01.2013

Odsłon: 61403

Baaardzo słodkie ciasto o alkoholowym posmaku...

Składniki

  • CIASTO
  • 1/2 kostki masła,1 szkl mąki, 4 jajka,1 szkl wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem 1
  • 0,5 l mleka,budyń waniliowy,
  • ok 3/4 kostki masła
  • 1 kieliszek Amaretto
  • Krem 2
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/3 kostki masła
  • lampka Amaretto
  • 1 op rodzynek(namoczonych w alkoholu)
  • posiekane orzeszki ziemne
  • 5 łyżek cukru pudru
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Roztopić w rondelku masło,wlać wodę,zagotować i wsypać mąkę.Mieszać energicznie do uzyskania jednolitej masy i połączenia się ciasta w jedną kulę.Po ostudzeniu dodać 4 jajka i miksować ok 5-7 min. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i obrysować spód od tortownicy,a środek filiżanką. Podzielić ciasto na 3 części i nakładać każdą porcję cienko formując obręcz.Piec każdy "placek" ok 25 min w temp 200 stopni.

  2. Krem 1. Ugotować budyń zgodnie z opisem na opakowaniu.Po przestudzeniu zmiksować z miękkim masłem ok 5 min.Pod koniec miksowania wlać likier migdałowy.

  3. Krem 2 . W kąpieli wodnej roztopić czekoladę i masło.Następnie dodać alkohol i stopniowo cukier puder.Kiedy wszystko połączy się w jednolitą masę zestawić z ognia,dodać odsączone rodzynki,wymieszać i odstawić garnek do lodówki na ok 10 min,aby lekko zastygł.

  4. Na spodni placek wyłożyć częściowo zastygnięty krem truflowy i posypać orzeszkami,następnie położyć drugi placek i krem budyniowy. Przykryć wszystko najładniejszym plackiem i posypać cukrem pudrem.Wstawić do lodówki na ok godz,żeby kremy stężały.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 16 czerwca 2013 Można powiedzieć - królewska karpatka :))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Magda_lena 11 lutego 2013 Megi... kusicielka z Ciebie :)) Karpatkę piekę w podstawowym przepisie jest pyszna, ale ta wygląda obłędnie... wykonam na bank :)) I powiem ci czy wszyła mi przynajmniej w połowie taka apetyczna jak Tobie ;)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasme 14 stycznia 2013 mysz204 czy mozesz, prosze napisac ile lyzeczek proszku do pieczenia, nie mieszkam w Polsce i mam pudelko proszku do pieczenia... i jeszcze jaka make najlepiej uzyc. dziekuje i pozdrawiam

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetaa26 13 stycznia 2013 jak wszystkie Twoje ciasta i to wyglada bardzo, bardzo apetycznie!!!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rodzinka500 13 stycznia 2013 karpatka ale bardziej wykwintna, super, ,,5,,,

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń