Do góry

Przekąski Przepis na:

TULIPAN Z MARMOLADĄ

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20663

Dodano: 20.03.2008

Odsłon: 11731

1 porcja: 290 kcal

Składniki

  • 1 kostka masła
  • 50 dag mąki
  • 12 dag cukru
  • 12 dag obranych migdałów
  • 5 gotowanych żółtek
  • skórka i sok z cytryny
  • 1 słoiczek konfitury różanej
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 2 szklanki cukru
  • czerwony i zielony barwnik spożywczy
  • marcepanowy kurczaczek
  • cukrowe listki
  • 1 torebka lukru
  • polewa czekoladowa
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę następnie posiekać z masłem, dodać cukier, drobno posiekane migdały, skórkę i sok z cytryny, szczyptę soli oraz przetarte przez sitko żółtka. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię. Włożyć na godzinę do lodówki. 2. Ciasto podzielić na dwie równe porcje. Każdą cienko rozwałkować, wyciąć dwa duże placki w kształcie tulipana. Przełożyć na przykryte pergaminem blachy. Kolejno piec na złoty kolor w temp. 200°C. Placki przełożyć konfiturą różaną. 3. Przygotować pomadę: śmietanę zagotować z cukrem. Zmniejszyć ogień, mieszając gotować jeszcze 11 minut. Zdjąć z ognia, 2/3 pomady ufarbować na czerwono, a resztę na zielono. 4. Ciasto oblać lukrem. Umocować cukrowe listki. Gdy lukier zastygnie, wierzch mazurka posmarować czerwoną pomadą, a boki i listki zieloną. Stopioną polewą czekoladową namalować obwódki płatków tulipana. Ustawić kurczaczka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń