Do góry

Przekąski Przepis na:

Tuńczyk z jabłkiem a la Wabik

Przekąski

Autor: Wabik

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 91

Dodano: 31.12.2009

Odsłon: 18802

Prosta i szybka sałatka o intrygującym smaku, z ciekawym połączeniem składników. Autorski pomysł na tuńczyka.

Składniki

3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Sukcesywnie mieszać z majonezem, żeby nie ściemniały.

  2. Z tuńczyka odlać płyn, rozdrobnić widelcem w miseczce, dodać do jabłek.

  3. Kukurydzę odcedzić, dodać do sałatki. Dodać pieprz (można biały zastąpić zwykłym lub kolorowym). Sałatka z takich składników ma wyraźnie słodkawy smak i taki ma być. Trzeba go jednak trochę złamać solą (ilość wg własnego gustu). Wymieszać i gotowe!

  4. Jak większość sałatek, ta także nabiera właściwego smaku jak trochę postoi i się przegryzie. SMACZNEGO :)

  5. Dygresje Wabika: Odradzam kupowanie miazgi pt. „tuńczyk sałatkowy” – jest tańszy ale zwykle paskudny w smaku. Uwaga na biały pieprz – jest nietrwały, szybko zaczyna brzydko pachnieć. Więc jeżeli leżał w szafce "jakiś czas", dobrze go powąchaj zanim dodasz do potrawy – można ją zepsuć zamiast doprawić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Afrulu 17 lutego 2011 Dzięki za przepis,pyszna sałatka...ale dodałam jeszcze ogórek kiszony...jeszcze lepsza...pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basik5325 05 stycznia 2010 super prosty i smaczny przepis ! Ja polecam tuńczyka w sosie własnym.Właśnie jestem po degustacji,pycha

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fiona60 05 stycznia 2010 Jabłko można zastąpić ananasem z puszki i nie żałować pieprzu. Sałatka powinna mieć słodko-ostry smak.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smakoszka1950 05 stycznia 2010 Wygląda smakowicie . Bardzo fajny przepis, akurat dla mnie, mam mieć dietęz mnóstwem ryb i owoców. Dzieki!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 31 grudnia 2009 Prosty i fajny przepis. Dziękuję za porady, szczerze się przyznan, że nie wiedziałam, iż biały pieprz jest nietrwały. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń