Do góry

Przekąski Przepis na:

Tunezyjska potrawka

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20668

Dodano: 08.04.2008

Odsłon: 8111

Tunezyjskie pyszności.

Składniki

  • 25 dag cebuli
  • 2 marchewki
  • 2 buraki
  • 40 dag młodej kapusty
  • 2 duże pomidory
  • 25 dag cukinii
  • 25 dag dyni
  • 50 dag ziemniaków
  • 2 filiżanki cieciorki z puszki
  • 50 dag baraniny
  • 1/2 szklanki oleju
  • po 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego i kminku
  • mielone ziele angielskie
  • łyżeczka soli
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1Obrać i pokroić w kostkę cebulę. Obrać resztę jarzyn (w tym ziemniaki) i pokroić na kawałki długości około 5 cm. Cieciorkę osączyć z zalewy. Mięso opłukać, pokroić w kostkę.
    2. W dużym rondlu rozgrzać olej, na nim, często obracając, smażyć mięso i cebulę około 15 minut. Dodać przyprawy, sól i 1/2 szklanki wody. Mięso dusić na małym ogniu około 30 minut. W tym czasie często mieszać. Następnie dołożyć jarzyny i ziemniaki. Podlać niewielką ilością wody i gotować jeszcze około 20 minut. Pod koniec gotowania dodać cieciorkę. Gotową potrawkę podawać z kuskusem. Jeśli chcesz podać potrawkę klasycznie, osącz mięso i jarzyny z sosu, w którym się dusiły i ułóż je na kuskusie, a sos podaj osobno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń