Do góry

Dania główne Przepis na:

tunezyjskie danie wegetariańskie

Dania główne

Autor: Koniuva

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 125

Dodano: 21.05.2008

Odsłon: 3051

proste, niewyszukane a jakie pyszne!

Składniki

  • ziemniaki, 5
  • zielona ostra papryka lub ew. słodka, 4
  • pomidory, 4
  • cebula, 1
  • cukinia, 1
  • inne warzywa w zależności od upodobań
  • sól
  • olej lub oliwa z oliwek do smażenia
  • jajka (niekonicznie), tyle ile osób
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, ołukać i pokroić we frytki. Ostre papryki umyć, w każdej zrobić niewielki otworek wielkości małego paznokcia i wsypać do niego po szczypcie soli. Jeśli ktos nie lubi lub nie może jeść ostrych produktów, może wykorzystać zwykłą słodką paprykę. Tę należy przekroić, usunąć nasiona i posolić. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i każdy przekroić na cztery części i także posolić. Cukinię umyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę i usmażyć frytki. Wyjąć i podzielić na porcje. Na oliwę włożyć paprykę i smażyć krótko nie rumieniąc lub do bardzo lekkiego zrumienienia. Tak samo postępować z pomidorami, cukinią i pozostałymi warzywami. Uwaga! Każdy rodzaj warzyw powinien być smażony oddzielnie! Na koniec można jeszcze usmażyć po sadzonym jajku. Każdy rodzaj warzyw i ew, jajka podzielić na porcje i włożyć na talerze. Tunezyjczycy zagryzają tę potrawę (a także każdą inną) francuskimi bagietkami. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń