Do góry

Desery Przepis na:

Tymbaliki czekoladowe

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 19.05.2009

Odsłon: 1992

Sama słodycz.

Składniki

  • mleko półtłuste, 350 ml
  • kakao, 2 łyżki stołowe
  • jajka, 2
  • esencja waniliowa, 2 łyżeczki
  • słodzik, 2 łyżki stołowe
  • żelatyna, 1 łyżka
  • gorąca woda, 3 łyżki
  • kakao w proszku do posypania
  • listki mięty
  • wisienki koktajlowe do dekoracji
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W rondelku wymieszaj kakao z mlekiem, zagotuj. Białka jajek oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z esencją waniliową i słodzikiem na jasną gładką masę. Stopniowo dodawaj kakao.

  2. Przelej masę z powrotem do rondla i mieszając podgrzewaj, aż powstanie jednolita gęsta masa. Uważaj, aby masa ni zagotowała się! Zdejmij z ognia.

  3. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Połącz z masą czekoladową. Ochłodź. Kiedy masa zacznie tężeć natychmiast połącz ze sztywną pianą ubitą z białek.

  4. Przelej do 6 natłuszczonych foremek do babeczek, wstaw do lodówki, aby masa zastygła. Przesuń nożem wzdłuż brzegów foremek, zanurz je w gorącej wodzie i odwróć, żeby tymbaliki wypadła.

  5. Ułóż na półmisku. Każdą z babeczek posyp odrobiną kakao, udekoruj listkiem mięty i wisienką koktajlową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń