Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka duszone w owocach

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20668

Dodano: 02.03.2009

Odsłon: 3012

Danie to zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Składniki

  • udka kurczaka, 4
  • po łyżce masła i oliwy
  • Boczek wędzony, 6 dag
  • śliwki suszone,rodzynki,migdały, po 25 dag
  • 3 goździki, kawałek cynamonu
  • śliwowica, 50 ml
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Udka opłukać i osuszyć. Rodzynki i śliwki moczyć (osobno) po 30 minut, odcedzić. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, posiekać. Boczek pokroić w kostkę.

  2. Rozgrzać masło z oliwą, obsmażyć udka z obu stron. Włożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu usmażyć boczek, dodać śliwki i rodzynki, dusić 10 minut.

  3. Włożyć cynamon, goździki, udka, wlać śliwowicę i szklankę wody. Przykryć i dusić 15 minut.

  4. Wyjąć cynamon goździki, dodać migdały i dusić na małym ogniu 10 minut. Podawać z ryżem. Można ozdobić świeżymi ziołami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń