Do góry

Przekąski Przepis na:

Udka kurczaka nadziewane pieczarkami i ryżem :D

Przekąski

Autor: Tangerinka

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1326

Dodano: 10.02.2009

Odsłon: 23973

Pomysł na kurczaka. Składniki na 4 osoby.

Składniki

  • Nóżki (podudzia) kurczaka, 8 szt.
  • pieczarki, 50-70 dag
  • 1 duża cebula
  • Pół torebki ugotowanego ryżu
  • Bułka tarta, 2 jajka, sól, pieprz, olej do smażenia
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z udek wyjąć kości (ewentualnie zdjąć skórę, jeśli ktoś nie lubi..). Mięso natrzeć solą, pieprzem, wstawić na 1/2 godziny do lodówki. W międzyczasie posiekać pieczarki i cebulę - podsmażyć na łyżce oleju; wystudzić, doprawić pieprzem i solą, dodać ryż, jajko. Wymieszać. Tak przygotowanym nadzieniem nafaszerować udka. Obtoczyć je w mące, roztrzepatym dobrze jajku, obsypać bułką tartą. Obsmażyć na rumiano na patelni. Rozgrzać piekarnik do 160 st.C. Piec najpierw pod przykryciem (podlac troszkę bulionem) przez ok. 30 minut, potem zdjąć przykrycie i zwiększyć temperaturę do 180 st.C., aby udka się jeszcze podrumieniły. Udka dobrze smakują z zielona sałatą w sosie vinegrette.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 02 marca 2009 mam pytanie, czy spinamy te nafaszerowane udka wykałaczkami, związujemy sznurkiem ??? czy też nie ma takowej potrzeby? Chodzi mi o to żeby ten pyszny farsz mi nie ....

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń