Do góry

Przekąski Przepis na:

Udka kurczaka w karmelu

Przepis dnia 2008-06-27
Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 04.04.2008

Odsłon: 7321

Pomysł na kurczaka.

Składniki

  • 10 udek kurczaka
  • szklanka cukru
  • łyżka sosu sojowego lub sojowo-grzybowego
  • 2 łyżki wegety
  • 3 torebki ryżu
  • pół selera
  • jedna marchew
  • pietruszka
  • duża cebula
  • po łyżce ziaren sezamu i słonecznika
  • kiełki rzodkiewki
  • przyprawa chili
  • 2 łyżki oleju
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cukier rozpuścić w szerokim rondlu, aż nabierze jasnobrązowego koloru. Udka kurczaka umyć, osuszyć, ułożyć płasko i posypać wegetą. Polać sosem sojowym i dusić 40 minut. Kurczaka często odwracać, aż zbrązowieje. Ryż ugotować w osolonej wodzie, cebulę pokroić w kostkę, po- zostałe warzywa zaś - w cienkie słupki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzy-wa. Posypać przyprawą chili, smażyć 7 minut, ciągle mieszając. Dodać ziarna i smażyć jeszcze 2 minuty. Na koniec wymieszać warzywa z ryżem i posypać kiełkami. Ułożyć na półmisku, na wierzchu położyć udka w karmelu. Danie podawać z wiosenną surówką. Surówka: Na półmisku rozłożyć liście sałaty, na nich plasterki pomidorów i rzodkiewki, posypać pokrojonym w kostkę serem feta, siekanym koperkiem i połówkami ciemnych winogron. Oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń