Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka kurczaka z papryką i kminkiem

Przepis dnia 2008-09-28
Dania główne

Autor: GregoryPek

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 1022

Dodano: 27.12.2007

Odsłon: 6142

Porcja zawiera 520 kcal

Składniki

  • podudzie (pałek) z kurczaka, 8
  • łyżki oleju słonecznikowego, 3
  • średnie czerwone cebule, 2
  • ząbki czosnku, 2
  • kawałek imbiru o długości 3 cm
  • zielone papryki chilli, 2
  • papryki (czerwona i żółta), 2
  • łyżka nasion kminku, 1
  • łyżeczka kurkumy, 1
  • łyżeczki słodkiej papryki, 2
  • czubate łyżki jogurtu naturalnego, 2
  • łyżka przecieru pomidorowego, 1
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę, czosnek i imbir (obrany) pokrój na plastry. Usuń plasterki z chilli i pokrój na paski. Czerwoną i żółtą paprykę pokrój na kawałki.
    Rozgrzej olej na patelni, wrzuć kminek, podsmaż. Dodaj cebulę i duś pod przykryciem przez 5 minut. Dodaj imbir, czosnek i chilli, po 4 minutach wsyp kurkumę i słodką paprykę. Zamieszaj, włóż na patelnię kawałki kurczaka i papryki. Smaż przez 10 minut, wlej ćwierć szklanki wody.
    Jogurt zamieszaj z przecierem i wlej do mięsa. Wcześniej dolej ćwierć szklani zimnej wody, aby ochłodzić sos. Zamieszaj gotuj na wolnym ogniu przez 30-40 minut, bez przykrycia. Mieszaj i polewaj mięso jogurtowym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń