Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka na miętowo

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20668

Dodano: 17.04.2008

Odsłon: 6568

Pomysł na kurczaka.

Składniki

  • 4 udka kurczaka
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1/ 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka suszonej mięty
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki świeżych listków mięty
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Udka kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, pieprzem, suszoną miętą. Skropić sokiem z cytryny i pozostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu. Cebule obrać, pokroić w małą kostkę. Orzechy drobno posiekać. Na patelni rozpuścić połowę masła, zeszklić posiekaną cebulę. Na pozostałym maśle zrumienić udka z każdej strony. Mięso i cebulę przełożyć do rondla, skropić odrobiną wody, przykryć. Dusić powoli na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać posiekane orzechy, świeże listki mięty, wlać białe, wytrawne wino. Dusić jeszcze kilka minut na bardzo małym ogniu. Danie podawać gorące - z ryżem na sypko oraz z sałatką ze słodkiej kapusty, marchwi, cebuli i jabłek, polaną sosem winegret.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń