Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 55
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 125
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 44
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 55
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 125
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 44
Składniki
Udka kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, pieprzem, suszoną miętą. Skropić sokiem z cytryny i pozostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu. Cebule obrać, pokroić w małą kostkę. Orzechy drobno posiekać. Na patelni rozpuścić połowę masła, zeszklić posiekaną cebulę. Na pozostałym maśle zrumienić udka z każdej strony. Mięso i cebulę przełożyć do rondla, skropić odrobiną wody, przykryć. Dusić powoli na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać posiekane orzechy, świeże listki mięty, wlać białe, wytrawne wino. Dusić jeszcze kilka minut na bardzo małym ogniu. Danie podawać gorące - z ryżem na sypko oraz z sałatką ze słodkiej kapusty, marchwi, cebuli i jabłek, polaną sosem winegret.