Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka na ostro z sałatką

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20674

Dodano: 14.04.2008

Odsłon: 12788

Pyszne udka na ostro.

Składniki

  • kurczak
  • 2 szklanki ryżu
  • 5 małych cebul
  • strąk papryki
  • ostra papryczka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 litra bulionu z kostki
  • 6 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • Natka pietruszki
  • ostra papryka w proszku
  • 1/2 kg czerwonej kapusty
  • kwaskowe jabłko
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • 2 łyżeczki cukru
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka umyć, podzielić na osiem części, usunąć grube kości grzbietowe, osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić. Obsmażyć każdą część z obu stron na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Przełożyć do rondla, trzymać w cieple. Cztery cebule oczyścić i posiekać w drobną kostkę. Zeszklić ją na kolejnych 2 łyżkach tłuszczu. Dodać suchy ryż i przyprawy. Mieszając, smażyć na dość dużym ogniu ok. 5 minut. Gdy ryż nabierze złotego koloru, przełożyć go do rondla z kurczakiem. Paprykę i ostrą papryczkę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na krążki. Smażyć je chwilę na reszcie oleju, aż papryka zwiotczeje. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Dusić chwilę razem, a następnie przełożyć do rondla z kurczakiem i ryżem, zalać potrawę gorącym bulionem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać około 40 minut. Czerwoną kapustę posiekać, zblanszować we wrzątku z dodatkiem soli i kwasku cytrynowego, ostudzić. Jabłko obrać, oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Ostatnią cebulę obrać i posiekać. W salaterce wymieszać kapustę z cebulą i jabłkiem. Doprawić do smaku oliwą, cukrem, solą i kwaskiem cytrynowym. Udka podać z ryżem i sałatką, posypane natką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń