Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1810
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1810
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
Składniki
Kurczaka umyć, podzielić na osiem części, usunąć grube kości grzbietowe, osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić. Obsmażyć każdą część z obu stron na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Przełożyć do rondla, trzymać w cieple. Cztery cebule oczyścić i posiekać w drobną kostkę. Zeszklić ją na kolejnych 2 łyżkach tłuszczu. Dodać suchy ryż i przyprawy. Mieszając, smażyć na dość dużym ogniu ok. 5 minut. Gdy ryż nabierze złotego koloru, przełożyć go do rondla z kurczakiem. Paprykę i ostrą papryczkę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na krążki. Smażyć je chwilę na reszcie oleju, aż papryka zwiotczeje. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Dusić chwilę razem, a następnie przełożyć do rondla z kurczakiem i ryżem, zalać potrawę gorącym bulionem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać około 40 minut. Czerwoną kapustę posiekać, zblanszować we wrzątku z dodatkiem soli i kwasku cytrynowego, ostudzić. Jabłko obrać, oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Ostatnią cebulę obrać i posiekać. W salaterce wymieszać kapustę z cebulą i jabłkiem. Doprawić do smaku oliwą, cukrem, solą i kwaskiem cytrynowym. Udka podać z ryżem i sałatką, posypane natką.