Do góry

Dania główne Przepis na:

udka na ryżu

Dania główne

Autor: marta_b45

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 3

Dodano: 13.10.2011

Odsłon: 5030

danie proste bardzo sycace idealne na zime

Składniki

  • udka kurczaka, 1 kg
  • ząbki czosnku, 2
  • cebule, 3
  • bazylia
  • estragon
  • słodka papryka
  • na sos: ząbek czosnku
  • woda, 6 szkl
  • ryż, 2 szkl
  • pieprz
  • vegeta
  • kostka masla
  • keczup, 6 lyzek
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Udka myjemy i osuszamy. Przyprawy wsypujemy do miski ( czosnek miażdzymy w rasce) wlewamy 2 łyzki oleju i mieszamy. Udka smarujemy marynata i zostawiamy na 2 godz.

  2. surowy ryz wsypujemy na blache na wierz ukladamy pokrojona w plastry cebule nastepnie udka.

  3. Przygotowujemy sos: masło rozpuszczamy na wolnym ogniu dokladnie mieszamy z posiekanym czosnkiem vegeta pieprzem papryka i keczupem . wlewamy wode.

  4. Udka zalewamy sosem. Blache wkladamy do piekarnika nagrzanego na ok 200 stopni i pieczemy 1godz 20 minut

  5. Udka mozna zastapic skrzydelkami jak kto woli :):) polecam i życze smacznego

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 14 października 2011 Czy kostka masła to nie będzie za dużo, udka mają trochę tłuszczu, ale może suchy ryż wciągnie tłuszcz?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń