Do góry

Dania główne Przepis na:

uszka z grzybami

Dania główne

Autor: kentaky

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 53

Dodano: 21.09.2008

Odsłon: 2473

doskonale smakuja z barszcem czerwonym albo z przysmazonym boczkiem na patelni, moga byc odgrzane rowniez w mirkofali

Składniki

  • olej, 1 lyzka
  • ,maka, 1/2 kg
  • grzyby, 25-30 dkg
  • cebula, 1 duza
  • woda, 1/2 szklanki
  • bulka tarta, 2 lyzki
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1/2 kg maki, ciepla woda, 1/2 lyzki oleju, zagniesc ciasto , obgotowac grzyby,pomielic,dodac bulke tarta, sol pieprz, zeszklic na patelni duza cebulke dodac do grzybowego farszu.Ciasto rozwalkowac i wykrawac z niego za pomoca szklanki lub kieliszka krazki, dadziewac farszem,ulepic pierozki i skleic konce tak by tworzyly uszko,wrzucac na gotujaca wode z dodatkiem oleju gotowac do wyplyniecia ok.3 minut.uszka wyjac ,ostudzic, posmarowac olejem i mozna zamrozic, jezeli masz maszyne do wyrabiania ciasta mozes wiele rzeczy robic jednoczesnie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mimi2 02 grudnia 2008 Robię podobnie, z tym że po przepuszczeniu grzybków przez maszynkę podsmażam je przez chwilę na patelni razem z zeszkloną na małej ilości masła cebulką. Farsz ma wtedy lepszy smak i intensywniejszy piękny zapach. :)))
Aha, do ciasta nigdy nie dodaję oleju, tylko ciepłą wodę a i tak są mięciutkie i delikatne. I daję jedno jajko surowe oczywiście. Robię ciasto" na oko", tzn. nie znam proporcji, ale mam wyczucie, kiedy jest dość wody. Najczęściej "wrabia" mi się ok. jedna szklanka wody.
Mniam, już niedługo pojem sobie barszczyku z uszkami :))) Uwielbiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń