Do góry

Dania główne Przepis na:

Uszka z grzybami

Dania główne

Autor: antena28

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 1595

Dodano: 02.11.2009

Odsłon: 36865

Bardzo dobre i aromatyczne uszka - zawsze kojarzą mi się z Wigilią....

Składniki

  • CIASTO:
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 jajo,
  • pół szklanki letniej wody
  • FARSZ:
  • ¾ szklanki suszonych grzybów,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • pół łyżki bułki tartej,
  • 1 żółtko,
  • sól, pieprz
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie: Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i odcedzić (wywar grzybowy można wykorzystać do barszczu).

  2. Drobno posiekaną cebulkę usmażyć na maśle, dodać zmielone lub posiekane grzyby - chwilę podsmażyć. Wystudzić, połączyć z tartą bułką i żółtkiem, przyprawić do smaku.

  3. Zarobić z wymienionych składników luźne ciasto ( jak na pierogi), cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 4 centymetrów.

  4. Nakładać nadzienie, składać po przekątnej i dokładnie zlepiać brzegi ciasta, Następnie połączyć dwa przeciwległe rogi i dokładnie je skleić.

  5. Gotować w osolonej wrzącej wodzie, gdy wypłyną , są gotowe. Uszka z grzybami są wigilijnym dodatkiem do barszczu czystego.

  6. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kstr54 15 grudnia 2013 ..ja ugotowane i pierozki i uszka polewam olejem ukladam na tacce i wkladam do zamrazalnika,po godzince wrzucam do woreczkow, super sposob,pozdrawiam swiatecznie wsz. Panie i Panow na SMAKERZE,zycze udanego kucharzenia

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz204 09 grudnia 2009 ile mniej wiecej uszek wyjdzie z tego przepisu???

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 12 listopada 2009 Zrobiłam, zamroziłam, stestujemy w Wgilię. :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 02 listopada 2009 U mnie je się takie uszka co roku na Wigilię, są pyszne :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

antena28 02 listopada 2009 Życzę udanego "kucharzenia" - Sama mam na nie ochotę ,dlatego przypomniałam sobie o nich i dodałam ten przepis:)Pozdrawiam!

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 02 listopada 2009 Super, dzieki. Skorzytam raczej z tej pierwszej opcji, bo jest mało skomplikowana, a przecież do Wigilii nie tak znowu długo. :) Może jeszcze dziś zabiorę sie do roboty, bo akurat wszystko co potrzebne mam w domu. :) Pozdrawiam!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

antena28 02 listopada 2009 Ja znam dwa sposoby:
1) Surowe ułożyć na tacce tak, żeby się wzajemnie nie dotykały i lekko" podmrozić", potem pakować w woreczki i zamrozić do końca..
Po wyjęciu z zamrażalnika jeszcze zamrożone wrzucić do wrzątku,następnie jak wypłyną trzeba je jeszcze gotować kilka minut.

2) Po ugotowaniu uszek, rozłożyć je na blaszce i polać olejem (dość obficie, ale bez przesady). Potem do woreczków i mrozimy. Robią się dość tłuste, ale potem olej i tak odejdzie podczas ponownego podgrzewania w wodzie

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 02 listopada 2009 Fajnie, nigdy ich nie robiłam. Pierwszy raz w tym roku będę miała wigilię u siebie, więc może pokuszę się o takie uszka. Powiedz tylko, czy mogę je przygotować wcześniej i zamrozić? A jeśli tak, to surowe, czy podgotowane? Pozdrawiam i dodaję do ulubionych. :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń