Do góry

Przekąski Przepis na:

USZKA Z RYBKĄ I GRZYBKAMI

Przepis dnia 2009-12-24
Przekąski

Autor: wioleta333

Przepisów i artykułów: 151 Ocena: 2876

Dodano: 30.09.2009

Odsłon: 21686

PYSZNE USZKA, POLECAM NA WIGILIĘ

Składniki

  • CIASTO:
  • 4 żółtka
  • woda / pół szklanki
  • 0,5 kg mąki
  • FARSZ:
  • 0,5 kg surowego filetu rybnego
  • 15 dag suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 15 dag margaryny
  • 3 łyżki bułki tartej
  • przyprawy (maga , pieprz, wegeta)
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zagnieść ciasto ( musi być twardsze niż to na pierogi) zrobić farsz : ugotować grzybki następnie odcedzić zimne zmielić wraz z surową rybą. Usmarzyć na złoto cebulkę na margarynie. wszystkie składniki połączyć ze sobą i przyprawić ( farsz ma być dobrze przyprawiony)

  2. Ciasto cieniutko rozwałkować , wykrawywać małe kwadraciki dawać w środek farsz i sklejać na uszka. gotować w solonej wodzie . Podawać z czerwonym barszczem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

AdrN 23 grudnia 2009 Ciekawe, bardzo ciekawe poniższe komentarze. ; ) brawo.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iskiereczka 23 grudnia 2009 ja robie tylko uszka z miesem i grzybkami bez wzgledu na okazje,ale dla amatorow ryb bardzo ciekawy przepis

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 21 grudnia 2009 RENIA730 - dlaczego wyszło dlatego, że mam rękę w gipsie i zahaczył przypadkiem o spację, ale w smażeniu to wcale nie przeszkadza.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

RENIA730 21 grudnia 2009 embepe13 - absolutnie się z Tobą zgadzam, bo ja też nie zauważyłam aby pojawiłą się jakaś nowa reguła, która nakazywałaby wyraz "dlaczego" pisać tak ja TY to zrobiłaś: "DLA CZEGO" - no zgroza poprostu !!! :-))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

RENIA730 21 grudnia 2009 embepe13 - bardzo się z Tobą zgadzam, bo ja też nie zauważyłam, aby była jakaś reguła nakazująca pisać wyraz "dlaczego" tak jak Ty: "DLA CZEGO" >>> no zgroza poprostu !

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 21 grudnia 2009 Na litość Boską, dla czego od jakiegoś czasu autorzy przepisów usiłują "smarzyć" potrawy, a nie "smażyć"? Czyżbym przegapiła zmianę? Zgrozo

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioleta333 01 października 2009 ja nie podałam tu przepisu na barszcz tylko na uszka , zwracaj uwage co komentujesz bo twój komentarz znalazł sie pod niewłaściwym przepisem.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Elkamor 01 października 2009 No cóż przez 40 lat gotowania barszczu na wigilię NIGDY nie gotowałam na żadnych skrzydełkach,farsz to kapusta kiszona i grzyby.Poza tym .majeranek??Pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 30 września 2009 Zatęskniło się za Wigilią :) strasznie lubię takie przepisy, bo fascynuje mnie różnorodność wigilijnych potraw nie tylko w regionach Polski, ale i w rodzinach :) np. u mnie taki farsz do uszek jest grzybowy, bez dodatku ryby :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń