Do góry

Dania główne Przepis na:

Veloute z kurczaka

Dania główne

Autor: Elifia

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4322

Dodano: 25.02.2008

Odsłon: 3200

Danie na 2 osoby, 1 porcja 240kcal, czas przygotowania: 30 min, potrawa łatwa i średnio droga ;-)

Składniki

  • 30g masła
  • 1 cebula
  • 170g mięsa z piersi kurczaka
  • około 1/2 litra bulionu z kostki rosołowej
  • 3 łyżki śmietanki 36%
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pokroić cebulę w drobną kostkę, podobnie mięso z piersi kurczaka - niech kawałki mają po około pół centymetra. Czosnek również drobno posiekać. Podsmażyć cebulę na roztopionym w rondlu maśle tak długo, aż zrobi się szklista. Dodać kawałki kurczaka i zalać 1 i 1/2 szklanki bulionu, zamieszać i gotować około 7 minut. Tymczasem można przygotować grzanki z chleba tostowego - pokroić pieczywo w kostkę, rozgrzać oliwę wraz z czosnkiem, wrzuć kawałki pieczywa. Kiedy grzanki będą miały złocisty kolor, odsączyć je na papierowym ręczniku, przyprawić solą i pieprzem. Zupę należy teraz zmiksować, dodać resztę bulionu, na końcu oczywiście śmietanę. Podawać z grzankami ;-)... MOJA RADA: Zupa najlepiej prezentuje się w kokilkach, z listkiem estragonu pływającym na powierzchni. A co oznacza tajemnicze słowo z tytułu? "Veloute" to po francusku "delikatny, aksamitny" - i taki właśnie jest smak tej zupy, którą śmiało można podawać na najwykwintniejszych przyjęciach:) No w końcu to jest Kuchnia Francuska :) Życzę smacznego:))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń