Do góry

Przekąski Przepis na:

Vol - au - vent z kurczakiem w sosie szpinakowym

Przekąski

Autor: maciejka

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2155

Dodano: 08.02.2008

Odsłon: 4810

Brzmi po królewsku, smakuje po królewsku - wbrew pozorom nietrudne i niedrogie.

Składniki

  • Ciasto francuskie (mrożone), 1 op.
  • filet z kurczaka, 2 - 3 szt
  • szpinak (np. Bonduelle), 1 puszka
  • cebula, 1 szt.
  • czosnek, 2 ząbki
  • Śmietana 30%, 6 łyżek
  • mąka, 1 łyżeczka
  • jajko, 1 szt.
  • masło, 1,5 łyżeczki
  • oliwa, 3 łyżki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, do smaku
  • parmezan, 4 - 6 łyżeczek
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z lekko rozmrożonego ciasta wyciąć 20 kółek o średnicy ok. 10 cm. (przy założeniu pięciu porcji -jednym słowem na osobę 4 kółka). 5 pozostawić w całości, w reszcie wyciąć ok. 6 - centymetrowe kółka. Otrzymane w ten sposób "pierścienie" smarować rozkłóconym jajkiem i układać po 3 - na całych kółkach (pamiętać o ponakłuwaniu widelcem dna kominków!!!). Posmarować rozmąconym jajkiem i piec ok. 12 min. w nagrzanym wcześniej do 225 st. piekarniku. Na wycięte środki przykleić małe kuleczki ciasta (uchwyty), posmarować jajkiem i również upiec (ok. 10 min) - uwaga: ciasto francuskie pieczemy na pergaminie! (wg przepisu z "Moje gotowanie" styczeń 2008 nr1/158) W tym czasie przygotować farsz (to już całkowicie moje): na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na złoto pokrojone "na jeden kęs" filety z kurczaka, oprószone wcześniej solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek, krótko podsmażyć. Dodać osączony szpinak. Chwilę zasmażać - bez przykrycia, starając się odparować jak najwięcej płynu. Śmietanę wymieszać z mąką i wlać do szpinaku - zagotować, żeby mąka straciła smak surowizny. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową - raczej pikantnie. Sos szpinakowy przełożyć do usmażonego kurczaka, podgrzać. W tym czasie kominki i dekielki z ciasta francuskiego powinny już się upiec. Wyciągnąć je z piekarnika i lekko ostudzić. Wkładać farsz do kominków, opcjonalnie posypać startym parmezanem i ponownie zapiekać ok. 5 min. w temperaturze 180 st. Po wyjęciu z piekarnika natychmiast podawać, przykryte upieczonymi wcześniej dekielkami. Pycha!!!

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: vol au vent

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń