Do góry

Desery Przepis na:

w-z

Desery

Autor: monika1965

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 1474

Dodano: 10.03.2008

Odsłon: 3383

pyszna w-z

Składniki

  • mąka, 2 szkl
  • cukier, 1 szkl
  • cukier waniliowy, 1 opak
  • jajka, 4 szt.
  • margaryna, 1 kostka
  • proszek do pieczenia, 1 opak
  • cacao do ciasta, 5 łyżek
  • cacao do polewy, 5 łyżek
  • margaryna do polewy, 1/2 kostki
  • cukier do polewy, 1/2 szkl.
  • śmietana 36%, 1/2 litra
  • śmietfix, 1 opak.
  • rum do nasączenia, 100ml
  • kawa rozpuszczalna do nasączenia, 2 łyżeczki
  • cukier do asączenia, 2 łyżeczki
  • dżem z czarnej porzeczki, 1 słoik
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, roztopić margarynę i dodać do masy jajecznej, miksując dosypywać mąkę razem z cacaem i na końcu dodac proszek do pieczenia, wylać na wysmarowaną i wysypaną blachę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok 45 min. Ubić śmietanę na sztywna razem ze śmietfixem. Przygotować nasączenie: kawę wymieszać z gorącą wodą , rumem i cukrem. Po wystygnięciu ciasta nalezy je przekroić i spód nasączyć, potem posmarować dżemem i wyłożyć śmietanę, przykryćdrugim płatem ciasta, nasączyć go. Przygotować polewę czekoladową: rozpuścic margarynę w garnuszku z cukrem i dosypać kakao, wymieszać dobrze i zalać tym ciasto. Poczekać aż zaschnie i udekorowac resztą bitej śmietany. Wstawić ciasto do lodówki na ok 2 godz. Potem już tylko jeśc Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

monika1965 29 sierpnia 2008 można i najczęściej ludzie czytaja napisy anglojęzyczne, jeśli brak wiedzy to podpowiem cacao to angielska wersja polskiej nazwy kakao

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KretaKarbo 22 sierpnia 2008 Co to cacao? Można kupić w naszych sklepach?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń