Do góry

Desery Przepis na:

Wafel z masą czekoladową zwany andrutem

Desery

Autor: tunaCooking

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 336

Dodano: 07.11.2012

Odsłon: 14928

Gdy byłam dzieckiem, moja babcia robiła bardzo często ten deser. Wafle przekładane słodką masą, karmelem lub nutellą są dość powszechnie znanym łakociem, ale nigdy nie byłam ich wielką fanką. Jedynym (znanym mi) tego typu przepisem, który jest pyszny, a do tego prosty i szybki w zrobieniu jest właśnie ten andrut.

Składniki

  • wafle do posmarowania, 1 opakowanie
  • mleko, 125 ml
  • cukier, 200 g
  • masło, 200 g
  • mleko w proszku, 1 szklanka
  • kakao w proszku, 8 łyżek
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pół szklanki mleka wlewamy do rondelka, wsypujemy szklankę cukru i mieszamy podgrzewając, aż do momentu rozpuszczenia się cukru.

  2. Do słodkiego mleka wrzucamy kostkę masła i rozpuszczamy ją.

  3. Wszystko zdejmujemy z kuchenki, dosypujemy szklankę mleka w proszku z kakao i mieszamy łyżką lub szybciej trzepaczką, aż do momentu, gdy masa będzie gładka i gęsta.

  4. Odstawiamy na kilka minut aż wszystko trochę przestygnie i smarujemy wafle. Ilości czekoladowej masy nie skąpimy (ale też nie przesadzamy, żeby potem wszystko nie wypłynęło na blat). Czekolady na waflu ma być tyle, żeby po złożeniu wszystkie kwadraty mogły się ze sobą bez problemu skleić)

  5. Starannie smarujemy brzegi (żeby ta część andruta nie była "niechciana", bo jest sucha i bez nadzienia)

  6. Układamy jeden wafel na drugim i kładziemy na nich książkę, deskę do krojenia lub cokolwiek innego, dzięki czemu andruty równomiernie się skleją.

  7. Sprawdzamy na bieżąco stan sklejenia, jeśli jesteśmy niecierpliwi, a jeśli wafel może poczekać to po ok. 30 minutach możemy śmiało go pokroić na mniejsze porcje i pałaszować.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tunaCooking 16 listopada 2012 rodzinka500 smacznego. Przetestuj tez własne kompozycje smakowe, pewnie wyjdą pyszne.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tytusa_mama 14 listopada 2012 rewelacyjny przepis, szukałam takiego od dawna, tak mało trzeba a taki pyszny efekt

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tunaCooking 12 listopada 2012 Annuar, dziękuje Ci za informację o waflach :) Jak tylko będę w okolicy Tesco to wpadnę spróbować. Z większą ilością mleka w proszku masa będzie gęstsza, z tą proporcją też zastyga, chociaż oczywiście jak nałoży się za dużo i ściśnie do zastygnięcia to wypłynie bokiem. Przetestuję tez wersję z Twoją propozycją chętnie :) Smacznego powrotu do wspomnień :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 12 listopada 2012 Zrobiłam w weekend, były pyszniutkie, takie jak pamiętam z dzieciństwa, tylko jednak dałam więcej mleka w proszku, bo masa wydawała mi się za rzadka, ale może powinnam dłużej ją studzić (?) P.S. Udało mi się kupić w miarę grube, kruche i smaczne wafle w... Tesco, były to właśnie wafle "made in Tesco" w niebieskiej folii. Z tych, które widziałam w sklepach najbardziej przypominają te, jakie kiedyś można było kupić.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 09 listopada 2012 Kusi mnie Twój przepis:) Kiedyś korzystałam z przepisu, gdzie na 1 kostkę masło było 2 szkl. cukru i aż 500g mleka w proszku (to ok 3 szkl). Masa była smaczna ale baaardzo gęsta i strasznie ciężko się ją rozsmarowywało. U Ciebie jest znacznie mniej mleka w proszku, ale masa i tak zastyga (jak widać na zdjęciu) i pewnie jest łatwiejsza do rozsmarowania.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tunaCooking 08 listopada 2012 Annuar, zgadzam się z Tobą w 100%. Też szukałam i szukałam, ale nigdzie ich nie ma. Te smakują też trochę inaczej niż te, które jadłam gdy byłam mała, ale na szczęście masa pozostaje cały czas taka sama :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 08 listopada 2012 Kajmak to jednak masa o smaku toffi / krówki / karmelu a ta jest typowo czekoladowa. Taka masa z kakao na mleku w proszku to dla mnie najlepsza masa, nieprzesłodzona, delikatna w smaku. Żałuję tylko, że nie mogę nigdzie kupić takich grubszych wafli, w sklepach są teraz tylko cienkie, a wg mnie te grubsze, z grubymi otworami w które wchodzi masa, są najlepsze.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń