Do góry

Przekąski Przepis na:

Wafelkowe prezenty

Przepis dnia 2008-03-27
Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20667

Dodano: 25.03.2008

Odsłon: 8107

1 porcja - 408 kcal

Składniki

  • 4 andruty
  • 20 dag chałwy
  • kostka masła
  • 4 - 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki posiekanych orzechów
  • kieliszek alkoholu
  • biała polewa
  • barwniki spożywcze
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło wyjąć z lodówki na pół godziny przed przyrządzaniem deseru. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Po łyżce dodać pokruszoną chałwę, cały czas ucierając. Wymieszać masę z alkoholem, rodzynkami oraz orzechami. Następnie przełożyć nią wafle, lekko docisnąć, odstawić, by zastygła. Pokroić na prostokąty. Polewę roztopić i zabarwić barwnikami spożywczymi. Lekko ostudzić. Udekorować wafelki, formując z polewy wstążki oraz kokardki. Masą taką można również napełnić rurki waflowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

betaww 18 marca 2009 ROBIŁAM JE BO BYŁY W GAZECIE "TELE ŚWIAT" B.DOBRE

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń