Do góry

Desery Przepis na:

Waniliowe króliczki

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20666

Dodano: 07.04.2009

Odsłon: 9913

Kolejny pomysł na niebanalne ciasteczka. W dodatku jakie pyszne!!!

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1-2 łyżki masła lub margaryny
  • 2-3 jajka
  • budyń waniliowy lub śmietankowy
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 4 łyżki słodkiej śmietany (mleka lub wody mineralnej)
  • biała polewa
  • tłuszcz i mąka do blachy
  • pisaki spożywcze do dekoracji
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać masło, śmietanę, aromat waniliowy, wymieszać. Budyń połączyć z proszkiem do pieczenia i mąką. Składniki sypkie dodać do masy, wymieszać. Odłożyć kawałek ciasta, resztę rozwałkować. Wykrawać kółka. Z odłożonego ciasta formować uszy zajączka i przyklejać do głowy (kółka). Ciastka ułożyć na przygotowanej blasze i upiec. Buzie zajączków posmarować przygotowaną polewą, odstawić, by wystygła. Następnie pisakami namalować oczy, noski, wąsy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agolinka2010 28 marca 2012 Zrobiłam, Troszkę zabawy jest przy nich ale warto było. Ciasto faktycznie cienko trzeba rozwałkować bo w piekarniku jeszcze urośnie:) Jednak muszę uważać na uszka tych moich królików gdyż uszka mogą odpaść. Pewnie uszka zrobilam za cienkie,bądż za długie. Ale ogólnie PYSZNE. Mój synek pewnie już by je zjadł,ale schowałam je i wyciągnę je dopiero na WIELKANOC. Pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agolinka2010 23 marca 2012 Oj zrobię synkowi na WIELKANOC :):)DZięki za pomysła.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

asisko007 09 kwietnia 2010 witam,
zrobilam ciasteczka wg. tego przepisu - sa naprawde smakowite!
zabraklo mi jednak cierpliwosci i czasu na tak misterne zdobienie i kleje uszek - zrobilam kilka takich zajaczkow jak na zdjeciu - pozostale ciasteczka zrobiam korzystajac z "foremek" wilkanocnych.
Proponuje rozwalkowac ciasto w miare cienko, ciastka po upieczeniu sa twardawe nie krusza sie i nie rozpadaja..
swoje polalam polewa z bialej i ciemnej czekolady, posypalam posypka.
Ciasteczka mam zamkniete w pojemniczku i nawet teraz po tyg. nie zmienily swoich walorow!
GORĄCO POLECAM!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń