Do góry

Desery Przepis na:

WANILIOWE MINI-ROGALIKI

Desery

Autor: Drakanka

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 41

Dodano: 07.05.2009

Odsłon: 22006

tradycyjne austriackie ciasteczka na swieta bozego narodzenia. mozna zrobic na dlugo przed swietami i przechowywac w puszce. polecam wszystkim lasuchom!

Składniki

  • maslo, 17 dkg
  • cukier puder, 5 dkg
  • orzechy wloskie lub migdlaly starte na proszek, 7 dkg
  • maka, 27 dkg
  • cukier puder (do obtaczania), 20 dkg
  • cukier waniliowy, 3 lyzki
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. make + cukier puder + maslo + orzechy (ew.migdaly jak kto woli) wyrobic na gladkie ciasto. uformowac z niego walek, zawinac w folie i schlodzic przez godzine w lodowce.

  2. po wyjeciu z lodowki z ciasta formowac kulki wielkosci orzecha wloskiego a z niej male rogaliki (jak ksiezyce). ciasteczka rozkladac na blaszce (porcja na 2 blaszki) wylozonej papierem do pieczenia w malych odstepach, zeby sie nie skleily.

  3. ciasteczka piec w piecu w temp.200 st. przez 5-10 min (zalezy od piekarnika) na blady kolor. w tym czasie wymieszac cukier puder z cukrem waniliowym w miseczce, upieczone, jeszcze cieple ciasteczka w tym obtaczac pare razy i wkladac do puszki. smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

N-Dosia 13 lutego 2011 Teraz można kupić specjalną blaszkę na te ciasteczka . Od razu wychodzą 42 sztuki. To duża blaszka z wgłębieniami w kształcie rogaliczków. Trudno ją dostać ,nie zawsze jest w sklepach ale przeważnie przed świętami i najlepiej w marketach Niemieckich jak Lidl czy Penne ,Aldi , Netto. W polskich sklepach też widziałam. Na opakowaniu jest też podobny przepis. Polecam . Naprawdeę dobra blaszka i nie wymaga smarowania . I pomaga w pracy i szybko się ciasteczka pieką . :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zawiela 03 lutego 2010 Bardzo smaczne,moja siostra je robi,ja nie mam do nich cierpliwości.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 08 maja 2009 ale śliczniutkie, tak apetyczne, że chyba zrobię

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń