Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, malutkie pączki, w sam raz na raz. :) Smażone w głębokim oleju kokosowym, który ma tę zaletę, że się nie pieni i pięknie pachnie. Można oczywiście użyć oleju rzepakowego, smak pączków będzie równie rewelacyjny.
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 341
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 216
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34562
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 176
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 341
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 216
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34562
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 176
Składniki
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim masło. Mąkę wymieszać z drożdżami. Do ciepłego mleka dodać mąkę, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, aromat, sól, jajka i żółtko. Zagnieść jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do miski. Ścierkę kuchenną namoczyć w gorącej wodzie, wyżąć i przykryć miskę z ciastem. Odstawić na ok. 60 min., aż ciasto podwoi swoją objętość.
Ciasto posypać mąką, ponownie zagnieść. Formować małe kulki (2-3 cm średnicy), układać na papierze do pieczenia. Przykryć ścierką (suchą) i odstawić na 20 minut.
Olej podgrzać w wysokim garnku. Wkładać pączki i smażyć za złotobrązowo, często obacając. Wyciągać łyżką cedzakową i obtaczać w pozostałym cukrze. Studzić na kratce. Smacznego :)