Do góry

Przekąski Przepis na:

Waniliowe zajączki

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20665

Dodano: 20.03.2008

Odsłon: 16029

Zajączki na wielkanocny stół.

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1-2 łyżki masła lub margaryny
  • 2-3 jajka
  • budyń waniliowy lub śmietankowy
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 4 łyżki słodkiej śmietany (mleka lub wody mineralnej)
  • biała polewa
  • tłuszcz i mąka do blachy
  • pisaki spożywcze do dekoracji
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać masło, śmietanę, aromat waniliowy, wymieszać. Budyń połączyć z proszkiem do pieczenia i mąką. Składniki sypkie dodać do masy, wymieszać. Odłożyć kawałek ciasta, resztę rozwałkować. Wykrawać kółka. Z odłożonego ciasta formować uszy zajączka i przyklejać do głowy (kółka). Ciastka ułożyć na przygotowanej blasze i upiec. Buzie zajączków posmarować przygotowaną polewą, odstawić, by wystygła. Następnie pisakami namalować oczy, noski, wąsy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gadula 30 marca 2010 znalazłam podobny przepis na takie wielkanocne zajączki i jest kompletny:) przepis pochodzi ze strony(...)

Składniki
320 g mąki pszennej
1 opakowanie drożdży instant Dr. Oetkera
50 g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego Dr. Oetkera
1 jajko
100 ml mleka
50 g rozpuszczonej margaryny
1 żółtko do posmarowania
1 łyżka mleka

Przygotowanie
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki, na końcu wlać tłuszcz, ciasto dokładnie zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, następnie rozwałkować na stolnicy na grubość 1 cm.
Z ciasta wykroić zajączki i położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z ciasta uformować ubranka i położyć na zajączkach. Pozostawić jeszcze raz do wyrośnięcia. Żółtko połączyć z mlekiem, posmarować zajączki. Piec 15-20 minut.

Piekarnik gazowy: temperatura 180º C (powinien być podgrzany)
Piekarnik elektryczny: temperatura 180º C (powinien być podgrzany)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

seran2 31 stycznia 2010 Jak długo i w jakiej temperaturze to trzeba piec? po co podejesz przepis bez waznych szczegółów???

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Misiaxd 09 kwietnia 2009 chcem to upiec ale potrzebuje wiecej szxczegolow

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Misiaxd 09 kwietnia 2009 a tram zamkiast smietany mozen dodac mleko alebo wodce tak ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ang_mar 08 kwietnia 2009 ciekawe w jakiej temperaturze się je piecze???

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń