Do góry

Desery Przepis na:

waniliowe zajączki

Desery

Autor: kuhareczka

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 1262

Dodano: 21.03.2008

Odsłon: 419

zajączki na wielkanocny stół :D

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 łyżki masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • budyń waniliowy lub śmietankowy,
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • aromat waniliowy,
  • 4 łyżki słodkiej śmietany (mleka lub wody mineralnej)
  • biała polewa,
  • tłuszcz i mąka do blachy,
  • pisaki spożywcze do dekoracji,
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać masło, śmietanę, aromat waniliowy, wymieszać. Budyń połączyć z proszkiem do pieczenia i mąką. Składniki sypkie dodać do masy, wymieszać. Odłożyć kawałek ciasta, resztę rozwałkować. Wykrawać kółka. Z odłożonego ciasta formować uszy zajączka i przyklejać do głowy (kółka). Ciastka ułożyć na przygotowanej blasze i upiec. Buzie zajączków posmarować przygotowaną polewą, odstawić, by wystygła. Następnie pisakami namalować oczy,noski, wąsy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuhareczka 07 listopada 2009 sorki zapomnialam napisac temperaturę...
to jest 180 C
a pieczemy az sie ladnie zarumienia.
ja tam poznaje po zapachu :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ang_mar 08 kwietnia 2009 ciekawe w jakiej temperaturze się je piecze?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń