Do góry

Desery Przepis na:

Warkocz drozdzowy

Desery

Autor: mateuszek

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 24

Dodano: 03.06.2009

Odsłon: 322

mniam

Składniki

  • mąka, 750g
  • drozdza, 30g
  • letnie mleko, ok 400ml
  • jajo, 1
  • maslo lub margaryna
  • cukier, 100g
  • sol, szczypta
  • zoltko, 1
  • po jednym opakowaniu jasnej i ciemnej polewy
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z niewielkiej ilosci mąki,drozdzy,mleka i 1łyzki cukru zrobic ,odstawic do wyrosniecia.Nastepnie dodac pozostale skladniki i przygotowac gladkie,dobrze wyrosniete ciasto.Podzielic je na trzy czesci i z kazdej uformowac walek o dlugosci 60 cm.Zaplesc warkocz.Polozyc na blasze,pozostawic jeszcze na chwilę do wyrosniecia,w tym czasie nagrzac piekarnik do temperatury 200 stopni.Piec warkocz okolo 40 min,nastepnie odlozyc do ostygniecia.przygotowac polewy i kolejno polewac nimi warkocz,wykonując ciekie paski.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń