Do góry

Dania główne Przepis na:

Warkocze z polędwicy

Dania główne

Autor: edyta1

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 382

Dodano: 21.02.2008

Odsłon: 12002

Warkocze z polędwicy wieprzowej to wykwintne danie, które można podać zarówno na uroczysty obiad jak i kolację. Przygotowanie tego dania jest wyjątkowo łatwe. Do pomocy można zaprosić najmłodszych domowników, dzieci znakomicie bawią się podczas splatania warkoczy.

Składniki

  • polędwica wieprzowa, 2 sztuki
  • przyprawa magi, 3-4 łyżki
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 6 wykałaczek
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do przygotowania warkoczy wybierz dwie polędwiczki wieprzowe. Sztuki mięsa powinny być równe i jak najdłuższe.
    Mięso opłócz, wysusz i pokrój wzdłuż, na długie paski, które powinny mieć szerokości ok. 1cm na 1 cm. z dwóch polędwiczek powinno wyjść ok. 18 paseczków.
    Paski mięsa w grubszym miejscu zepnij wykałaczką i splataj warkocze.
    Przygotowane mięso układaj na rozgrzanym oleju. Piecz po 2-3 minuty z każdej strony. na koniec polej mięso płynną przyprawą magi i posyp pieprzem.
    Warkocze podawaj zaraz po usmażeniu posypane drobno posiekane pietruszą. Najczęściej podaję do tego dania ziemniaki ogotowane w całości z masłem czosnkowym i sałatę z sosem winegre i drobno posiekaną czerwoną, słodką papryką.
    To bardzo prosta, pyszna i mało kaloryczna kolacyjka. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń