Do góry

Dania główne Przepis na:

Warzywne risotto

Przepis dnia 2009-01-27
Dania główne

Autor: buongustai

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 350

Dodano: 30.10.2008

Odsłon: 18802

Zdrowe i sycące

Składniki

  • ryż do risotto (drobnoziarnisty, np. typu carnaroli), 350 g
  • małe cukinie, 300 g
  • średnie marchewki, 2 sztuki
  • mrożony zielony groszek, ok. 100 g
  • oliwa extra virgin, 2 łyzki
  • masło, 2 łyżki
  • tarty parmezan, 3 łyżki
  • gorący bulion, 0,5 l
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Umyte i nieobrane cukinie pokroić w talarki, a jeśli są większe to każdy talarek podzielić na ćwiartki. Marchewki obrać i pokroić w kosteczkę. Na dużej patelni lub szerokim, ale nie za głębokim rondlu rozgrzać oliwę z jedną łyżką masła. Następnie dodać pokrojone cukinie, marchewkę i groszek. Całość poddusi ok. 5 minut. Następnie wsypać ryż i krótko całość podsmażyć, ciągle mieszając. Stopniowo dolewać gorący bulion, aż ryż wchłonie płyn i będzie gotowy (ok. 15-20 minut). Pod koniec gotowania dodać pieprzu i soli według uznania. Przed podaniem dodać łyżkę masła i parmezan. Zamieszać i natychmiast podawać. Risotto ładnie się prezentuje na talerzu posypanym natką z pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gocha01 16 marca 2010 Oooo jeny właśnie zrobiłam:-) po prostu wszyscy są zachwyceni:-)

14 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

buongustai 30 maja 2009 Cytuję przepis: "Przed podaniem dodać łyżkę masła i parmezan. Zamieszać i natychmiast podawać." Pozdrawiamy Mario11 :)

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń