Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątróbka drobiowa Natre

Przepis dnia 2009-03-14
Dania główne

Autor: cyberpunx

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 34

Dodano: 07.03.2009

Odsłon: 15821

Wątróbka z całkiem innej perspektywy. Nie jako danie plebejskie, a potrawa bardziej szlachetna.

Składniki

1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Słoninę pokroić w kostkę a cebulę w pół krążki średniej grubości i wrzucić na rozgrzany na patelni olej.

  2. Rodzynki i orzechy znajdujące się w głębokim naczyniu zalać wrzątkiem tak by zakrył całość i moczyć do czasu, aż cebula i słonina się zarumienią. Nie odlewać wody a jedynie łyżką wybrać orzechy i rodzynki - zadbać, by dołączyły do cebuli i skwarków. Rodzynek można kilka w wodzie pozostawić do sosu. Smażyć wszystko 10 minut, a następnie przełożyć do osobnego naczynia.

  3. Na pozostałym na patelni tłuszczu ułożyć wątróbki, które zostały wcześniej oczyszczone i w miarę upodobań pokrojone. Zalać wątróbki wodą z rodzynkami i gotować mieszając tudzież odwracając wątróbki do odparowania wody. Należy przyłożyć dużą uwagę, gdyż zbyt duży ogień na palniku może spowodować przypalenie się głównego składnika naszej potrawy. W czasie gotowania przyprawić sporą ilością pieprzu, trochę ubożej bazylii i soli.

  4. Kiedy wątróbka nabierze już odpowiedniego koloru i konsystencji, należy ją usunąć z patelni zalewając esencję 200 ml wody. Tak powstanie sos. Należy rozmieszać ew. przywarte do patelni kawałki i zagotować. Do osobnego naczynia wlać 100 ml wody i rozmieszczać z niezbyt kopiatą i niezbyt płaską łyżką stołową mąki. Do mieszaniny dodać ostrej papryki i pieprzy wg. uznania. A następnie wlać do gotującego się wywaru/esencji mieszając.Zagotować.

  5. Pięknie podać, przyozdobić, zapalić świeczki i voila! Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tolada51 29 marca 2009 Wariant dla optymalnyh (Dieta Atkinsa vel Kwasniewskiego):

Zamiast watróbek drobiowych uzyc cielecej, smazyc na smalcu, a sos zatrzepac nie maka, lecz wysokoprocentowa smietanka...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń