Do góry

Dania główne Przepis na:

Watróbka drobiowa w sosie paprykowo-cebulowym

Dania główne

Autor: maryna2012

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 224

Dodano: 26.03.2009

Odsłon: 4163

Delikatna watrobka z warzywami.

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw dokladnie czyscimy i myjemy watrobke,a gdy juz to zrobimy to osuszamy ja recznikiem papierowym.

  2. Na patelni rozgrzewamy olej z 1 lyzka masla.Przesmazamy watrobke z obu stron po okolo 4 minuty na wolnym ogniu-tak aby sie nie przypalila.Gdy watrobka jest juz usmazona,to przekladamy ja do sredniego naczynia zaroodporneg-posypujemy szczypta soli i pieprzu i odstawiamy na moment.

  3. Teraz szykujemy warzywa-papryke kroimy w czterocentymetrowe paseczki o sredniej grubosci,cebule przekrajamy na pol i kroimy takze na sredniej grubosci paski i czosnek drobno siekamy.

  4. Nastepnie wrzucamy warzywa na patelnie na ktorej smarzylismy watrobke i posypujemy je 1 lyzeczka ziarenek smaku.Smarzymy je na wolnym ogniu okolo 5 minut,az cebulka sie zeszkli.

  5. Gdy tak juz sie stanie to posypujemy warzywa 2 lyzkami maki-mieszamy je dokladnie i podlewamy warzywa 350 ml cieplej wody i dusimy je przez okolo 8 minut w celu odparowania czesci wody i uzyskania sosu.

  6. Dodajemy do warzyw 3 lyzki smietany i mieszamy po czym uzyskanym sosem zalewamy wczesniej przygotowana watróbke i wstawiamy ja do piekarnika rozgrzanego do 180° na 10 minut.

  7. Polecam podawac z ziemniaczkami i ogorkiem kiszonym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń