Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątróbka drobiowa z jabłkami

Dania główne

Autor: amidalla

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 1896

Dodano: 10.08.2009

Odsłon: 3313

Wątróbka pewnie nie ma zbyt wielu fanów, kojarzy nam się z plebejską potrawą. Nic bardziej błędnego. Spróbujcie sami!

Składniki

  • ok.pół kilograma wątróbki drobiowej, może być trochę mniej
  • 2-3 kwaśne jabłka
  • 2 duże cebule
  • oliwa
  • zielona pietruszka
  • majeranek, sól i pieprz
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błonek i żyłek. Warto też przed smażeniem osuszyć ją na papierowym ręczniku ( nie strzela wtedy tak na patelni). Przekładamy wątróbkę do miseczki, posypujemy majerankiem, ALE NIE SOLIMY!

  2. Będą nam potrzebne dwie patelnie.

  3. Na pierwszej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, smażymy, aż osiągnie stopień pół zeszklenia:) Wtedy dorzucamy pokrojone w księżyce jabłka (bez skórek). Smażymy jabłka i cebulkę, aż jabłka staną się na pół miękkie. Musimy uważać, żeby się nie rozwaliły.

  4. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy wątróbkę. Obsmażamy ją starannie z obu stron. Gdy już jest gotowa przerzucamy ją na pierwszą patelnię z jabłkami. Dopiero teraz solimy i pieprzymy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

AlicjaSwidwin 21 sierpnia 2009 Robię podobnie ale
Na patelni podsmażam wątróbkę/na maśle/ dodaję jabłka i cebulę w piórkach duszę z kostką knorra pozniej 3łyżki śmietany i pieprz
Ale następnym razem wypróbuję Twój przepis

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

apple 13 sierpnia 2009 Brzmi ciekawie. Na pewno spróbuję bo lubię wątróbkę!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń