Do góry

Przekąski Przepis na:

Wątróbka w jasnym świetle - na grzankach

Przepis dnia 2008-06-11
Przekąski

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 6189

Dodano: 09.06.2008

Odsłon: 7686

jadałam to danie w barze studenckim dawno temu - ma dla mnie więc smak ... przeszłości

Składniki

  • 40 dag wątróbki z drobiu oczyszczonej z błon
  • duża cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz, maggi
  • olej do smażenia wątróbki
  • 4 kromki jasnego chleba
  • 2 jajka rozbełtane z 1/4 szkl.mleka
  • masło do smażenia grzanek
  • zielenina do ozdoby
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w talarki i podsmażyć na oleju , dołożyć wątróbkę , doprawić ( ja to robię od razu wbrew zasadzie kulinarnej) i smażyć na dużym ogniu ok 15 minut mieszając czasem.

  2. Rozrobić mąkę ze śmietaną i 3/4 szklanki wody zalać wątrobkę i mieszając doprowadzić do wrzenia - wyłączyć , ewentualnie doprawić jeszcze maggi. Kromki panierować w mieszaninie jajecznej i usmażyć na patelni z obu stron.

  3. Na każdej grzance ułożyć po trochę wątróbki i polać sosem , oczywiście posypać zieleniną. Podaję to z sałatką z fetą i bardzo mi smakuje. Życzę smacznego i Wam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

amidalla 08 kwietnia 2009 Uwielbiam wątróbkę drobiową i najczęściej robię ją z jabłkami. Ale to też wypróbuję:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń