Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątróbka w sosie śmietanowo-musztardowym

Dania główne

Autor: madzia1208

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 92

Dodano: 30.11.2010

Odsłon: 12789

Nowy,lepszy smak.....

Składniki

  • wątroba wieprzowa, 60 dkg
  • cebula, 2 szt.
  • śmietana, 3/4 szkl.
  • musztarda, 1 łyżeczka
  • smalec do smażenia
  • sól,pieprz,vegeta
  • mąka do opruszenia wątroby
  • kostka rosołowa, 1 szt.
  • czosnek, 1-2 ząbki
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wątrobę umyć,pokroić w paski i opruszyć mąka.Podsmażyć na patelni.Po usmażeniu przełożyć na talerz.

  2. Cebulę pokroić w grubszą kostkę i podsmażyć na tłuszczu na którym smażyliśmy wątróbkę.Gdy cebula będzie miękka dodać usmażone podroby i razem wszystko podgrzać.

  3. Kostkę rosołowa rozpuścić w 1/2 szklanki wody i wlać na patelnie,gotować 1-2 min.

  4. Śmietanę i musztardę wymieszać w naczyniu i dodać roztarty ząbek czosnku.Wszystko połączyć w gładki sos i dusić na małym ogniu 5 minut.Pod koniec duszenia przyprawić przyprawami.Podawać z ziemniakami,makaronem lub po prostu z chlebkiem.SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madzia1208 20 marca 2011 Bardzo się ciesze że wam drodzy smakerowicze moja wątróbka smakuje.Pozdrawiam serdecznie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anijggg 19 marca 2011 Wątróbka według tego przepisu jest rewelacyjna . Wątróbkę należy moczyć w mleku,a żeby była miękka trzeba ja dłużej dusić(i nie ważne czy się ją posoli na końcu czy początku przyrządzania)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kawii 17 marca 2011 ten sos jest rewelacyjny
w 100% polecam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kawii 16 marca 2011 zdecydowanie zawsze należy solić na końcu,nigdy nie jest twarda inie należy moczyć w wodze tylko poprostu opłukać
ale w takim sosiku jeszcze nie jadłam,dziś będę próbować

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kadorka 22 lutego 2011 słyszałam, że wątróbkę najlepiej posolić w trakcie smażenia, jak już będzie prawie miękka - a wtedy na pewno nie wyjdzie twarda:)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kadorka 22 lutego 2011 słyszałam, że wątróbkę najlepiej solić po obsmażeniu, jak będzie już miękka - wtedy na pewno nie wyjdzie twarda:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

radekzimny1 26 stycznia 2011 Dzisiaj wypróbowałem ten przepis.Wiesz co...niebo w gębie.Naprawdę polecam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń