Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątróbka z włoską nutą

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20668

Dodano: 30.01.2009

Odsłon: 3287

Zdrowa i pyszna wątróbka podana po włosku.

Składniki

  • wątróbka cielęca, 70 dag
  • fasolka szparagowa, 35 dag
  • podłużne pomidory, 8
  • cebulki, 3
  • czosnek, 2 ząbki
  • kieliszek białego wina
  • szklanka bulionu warzywnego
  • listki laurowe, 3
  • kilka ziarenek pieprzu czranego
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • oliwa, 5 łyżek
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulki obrać, pokroić w piórka. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę. Fasolkę oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Na 2 łyżkach oliwy podsmażyć plasterki czosnku z cebulką, dodać fasolkę, pomidory, bulion, wino, listek laurowy, pieprz w ziarenkach, sól, dusić aż fasolka zmięknie a sos lekko odparuje. Wątróbkę pokroić w sporą kostkę, oprószyć pieprzem i dobrze obsmażyć na pozostałej dobrze rozgrzanej oliwie, przełożyć do sosu i jeszcze chwilę dusić, doprawić cukrem i jeśli zajdzie taka potrzeba dosolić do smaku. Danie podawać z makaronem posypane listkami bazylii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Zabaione22 04 listopada 2010 genialny przepis! wątróbka w wersji włoskiej -nigdy o tym nie pomyślałam...na pewno wypróbuję! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń