Do góry

Dania główne Przepis na:

WEGETARIAŃSKIE GOŁĄBKI W SOSIE GRZYBOWYM

Dania główne

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 15433

Dodano: 31.01.2009

Odsłon: 2768

Łatwe i smaczne.

Składniki

  • biała kapusta, 1 (ok. 1,5 kg)
  • warzywa (kalarepa, marchew, kalafior, por, natka pietruszki), 0,7 kg
  • pieczarki (i puszka kurek), 25 dkg
  • Jaja, 3
  • tarta bułka, 3 łyżki
  • cebula, 3 małe
  • olej lub margaryna
  • obrane pomidory
  • szklanka wywaru z warzyw
  • sól, pieprz, przyprawy
  • masło lub margaryna, 4 dkg
  • mąka, 2 łyżki
  • wywar z grzybów, 1 szklanka
  • śmietana, 1 kubek
  • Natka pietruszki
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Głąb kapusty wyciąć w stożek. Grube liście nadciąć tuż przy głąbie. Zagotować dużą ilość wody z solą, włożyć kapustę i blanszować ok. 10 minut. Wyjąć kapustę, wystudzić. Wyciąć grube liście i rozłożyć je, by dały się łatwo zrolować.

  2. Pora pokroić w półplasterki, cebulę w kostkę, grzyby drobno posiekać. Cebulę zeszklić na oleju, dodać wszystkie poszatkowane warzywa i grzyby, dusić ok 10 minut i odstawić do ostudzenia.

  3. Natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do warzyw. Następnie dodać jaja i bułkę tartą, dobrze wyrobić, przyprawić solą i pieprzem, odstawić. Na każdy liść kapusty położyć po 2 łyżki masy warzywnej, zawinąć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.

  4. Zeszklić cebulę na oleju, dodać grubo pokrojone pomidory, wywar i wylać na gołąbki. Przykryte piec w piekarniku ok. 45 minut w temp. 220 stopni. Jeśli potrzeba podlać wywarem lub wodą.

  5. Ugotowane pieczarki poszatkować (zachować wywar z grzybów; kurki osączyć, zachowując płyn, przekroić na połowy). Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać grzyby, mocno zagrzać. Posypać mąką, zalać wywarem grzybowym i zagotować.

  6. Gotowe gołąbki przełożyć do salaterki. Masę z pomidorów przetrzeć przez gęste siyko i dodać do sosu grzybowego. Przyprawić. Połączyć ze śmietaną, na koniec dodać natkę pietruszki i polać gołąbki.

  7. Podawać z ryżem, kaszą, lub ziemniakami. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń