Do góry

Desery Przepis na:

Wielkanocna babka z ajerkoniakiem

Desery

Autor: Celina57

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 34

Dodano: 01.03.2012

Odsłon: 17791

Jest to calkiem prosta do zrobienia, smaczna babka.Zblizaja sie Swieta Wielkanocne wiec przepis moze sie przydac do wyprobowania, oczywiscie dzieci moga jesc bo alkohol w czasie pieczenia wyparuje. Smacznego :)

Składniki

  • maslo, 200 g
  • cukier, 150 g
  • Aromat waniliowy i cytrynowy, 2 x 1 lyzeczka
  • maka pszenna, 250 g
  • proszek do pieczenia, 1 torebeczka
  • gorzka czekolada, 100-150 g
  • jajka, 4 szt
  • ajerkoniak, 250 g
  • dzem wisniowy, 150 g
  • Glazura czekoladowa, platki migdalowe, do dekoracji
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Maslo, cukier, aromat waniliowy i cytrynowy miksujemy dodajac po jednym zoltku, wsypac przesiana make z proszkiem do pieczenia i miksowac do gladkosci. Nastepnie posiekana nozem na kawalki czekolade dodajemy do ciasta na przemian z ajerkoniakiem nadal miksujac na mniejszych obrotach, tylko zeby dobrze sie polaczylo. Na koniec dodajemy ubita piane z bialek, delikatnie mieszajac.

  2. Ciasto przelac do wysmarowanej tluszczem , obsypanej maka formy na babke i przygotowany dzem "powtykac" w ciasto widelcem.

  3. Piec w nagrzanym piekarniku - 175 st - termoobieg.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 15 marca 2012 Mam jeszcze 2 pytania: 1) jaka jest gramatura proszku do pieczenia? Piszesz "torebeczka" czy oznacza to tą mniejszą gramaturę (bodajże 15g) ? 2) Dżem należy wcisnąć w babkę lekko, gdyż i tak opadnie na dół ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Celina57 05 marca 2012 czas pieczenia to ok. 40-45 min - pozdrawiam serdecznie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 05 marca 2012 No i mam pomysł na babkę wielkanocną :). Jest w niej wszystko co lubię: ajerkoniak, czekolada i wiśnie :) Tylko napisz koniecznie jak długo ją pieczesz!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Celina57 02 marca 2012 ... dziekuje pieknie za mile komentarze - pozdrawiam serdecznie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 02 marca 2012 bardzo ciekawy przepis,moje babki to z reguły zawsze zakalce! ale jak kupię produkty to spróbuję i dam znać,pozdrawiam:-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 02 marca 2012 Pysznie wygląda,zrobię na święta , a na razie do ulubionych.Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 02 marca 2012 Ciekawy przepis, coś innego i oryginalnego, do wypróbowania.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń