Do góry

Desery Przepis na:

Wieniec drożdżowy

Desery

Autor: ciacho50

Przepisów i artykułów: 149 Ocena: 1395

Dodano: 08.01.2017

Odsłon: 2017

Słodki maślany - polecam :)

Składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • duża łyżka suchych drożdży
  • Około 500 g. mąki
  • 100 g masła
  • 2 jaja rozmiar M
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Mleko (całość) należy podgrzać. Następnie rozpuścić w nim cukier, sól i drożdże.
    W miedzy czasie masło rozpuścić.
    Gdy zaczyn zacznie pracować, dodać 2 łyżki masła i jaja. Wymieszać drewniana szpatułką.
    Dosypywać przesiana mąkę.
    Nie wsypuj od razu wszystkiego. Gdy ciasto jest rzadsze, lepiej wyrasta i jest miększe.
    Ciasto należy wyrobić a w czasie wyrabiania dodać powoli resztę roztopionego masła.
    Odstawić na 40-50 minut aby urosło.
    Uformować podłużny placek, który trzeba zwinąć w rulon a potem wokół własnej osi.

  2. Wyłóż na papier do pieczenia. W środek włóż foremki silikonowe, aby zapobiec zrośnięciu.
    Tak przygotowany odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.

  3. Boki zabezpieczyć formą od tortownicy o średnicy 26 cm.

    Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180*. Po włożeniu ciasta temp. zmniejszyć do 160* Piec 40 minut. Ja zmieniałam co 10 minut grzanie od dołu i grzanie z termoobiegiem.
    Z doświadczenia wiem, ze drożdżowe pieczone tylko na termoobiegu bardzo wysychają.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń