Do góry

Dania główne Przepis na:

Wieniec drozdzowy z sosem szpinakowym

Dania główne

Autor: xadix

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 490

Dodano: 17.10.2008

Odsłon: 3029

zdrowe, kolorowe,

Składniki

  • szpinak lisciasty siekany mrozony, paczka
  • losos wedzony, 250 gram
  • cebula, 3
  • pieczarki, 350 gram
  • boczek, 250 gram
  • czosnek, 4-6 zabkow
  • pieprz,sol, wloski mix przypraw salatkowych
  • oregano,bazylia
  • maslo, do smazenia
  • ciasto drozdzowe
  • smietana
  • ser zolty, 250 gram
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sos: maslo rozpuszczamy na patelni (najlpiej uzyc woka), wciskamy dwa zabki czosnku i dodajemy szpinak i drobno posiekana 1 cebule; dusimy na malym ogniu mieszajac okolo 5 min; dodajemy poszatkowanego lososia i po kolejnych 5 minutach dodajemy smietane (2-3 lyzki stolowe); wszytsko dusimy do momentu odparowania i doprawiamy pieprzem i przyprawa; farsz do wienca: pieczarki i cebule obieramy, drobno siekamy i dusimy na masle,dodajemy do tego poszatkowany boczek, doprawiamy pieprzem; tak dusimy 5-7 minut na malym ogniu po czym wylaczamy i odstawiamy do wystudzenia; Ciasto drozdzowe rozwalkowujemy w okrag o srednicy okolo 50 cm i grubosci 0,5 cm ; pokrywamy to przygotowanym wczesniej farszem z pieczarek i boczku zostawiajac wolne 3-4 cm od brzegu ciasta; posypujemy calosc zoltym serem i zawijamy zaczynajac od dolu konczac na gorze; calosc smarujemy oliwa ; trzymajac za dwa konce wkladamy do wczesniej nasmarowanej oliwa tortownicy ;zapiekamy w temp 180 stopniu; PO upieczeniu kroimy w plastry i polewamy sosem szpinakowo - lososiowym; Smacznego Xadix i Hxloop

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń