Do góry

Desery Przepis na:

Wieniec wigilijny..

Desery

Autor: socharena

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 560

Dodano: 09.12.2008

Odsłon: 4783

Ciasto na tradycyjny świąteczny stół...

Składniki

  • margaryna, (palma),, 1 kostka
  • cukier puder,, 15 dag
  • jajka,, 4 szt,
  • rum,, 1 łyżka
  • skórka starta z cytryny,, 1
  • mąka ziemniaczana,, 3 łyżki
  • mąka krupczatka,, 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia,, 2 łyzeczki
  • sól,, szczypta
  • tłuszcz do formy,
  • na krem:
  • budyń czekaladowy,, 1
  • mleko,, 2 szklanki
  • masło,, 1 kostka
  • cukier,, 1 szklanka
  • orzechy (zmielone),, 10dag
  • cukier waniliowy,
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i szczyptą soli na puszystą masę i, cały czas ucierając, dodajemy kolejno jajka, rum, skórkę z cytryny. Na koniec wsypujemy 2 łyżki mąki ziemniacz. i krupczatkę z proszkiem do pieczenia. Przygotowane ciasto przekładamy do formy pierścieniowej wysm. tluszczem i oprószonej pozostałą mąką ziemniacz. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C ok. 45-50 min. Po upieczeniu zostawiamy w formie ok. 15 min, potem wyjmujemy, studzimy i kroimy na krążki. Krem: Budyń ugotować wg. przepisu na opak. Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę.Stopniowo dodajemy przestudzony budyń, cukier waniliowy oraz orzechy. Tym kremem przekładamy krążki pierścienia. Wieniec można posypać cukrem pudrem lub polac polewa .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń