Do góry

Dania główne Przepis na:

Wieprzowina z sosem cytrynowym i puree z fasoli

Dania główne

Autor: Tosca

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 1914

Dodano: 02.07.2009

Odsłon: 18468

Oryginalne połączenie smaków. Zainspirowane Nigellą Lawson... :)

Składniki

  • kotlety schabowe, lub z karkówki, 4 szt
  • oliwa z oliwek, 1/4 szklanki
  • pieprz, sól, rozmaryn, chilli, do smaku
  • cytryna, 1 szt
  • biała fasola w puszce, 2 szt
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kotlety lekko rozklepać, oprószyć solą, pieprzem i chilli. Odstawić.

  2. Na większej części oliwy podsmażyć rozmaryn (dość dużą łyżkę) i skórkę startą z cytryny. Odsączyć i wyrzucić. Oliwę zlać spowrotem do garnka. Wrzucić opłukaną pod bierzącą wodą fasolę (aby pozbyć się nadmiaru skrobii z zalewy), podsmażyć.

  3. W tym czasie na reszcie oliwy usmażyć mięso. Fasolę pognieść na niezbyt jednolite puree, przełożyć na talerz, razem z mięsem. Na patelnię, na której smażyły sie kotlety wycisnąć sok z cytryny i zagotować (to jest w okamgnieniu), powstałym sosem polać danie.

  4. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń