Do góry

Przekąski Przepis na:

Wieprzowina z zielonym groszkiem

Przepis dnia 2008-08-29
Przekąski

Autor: maja30

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 4481

Dodano: 27.02.2008

Odsłon: 3871

Pięknie wyglądające, wiosenne danie.

Składniki

  • wieprzowina, 300 g
  • gruboziarnista musztarda, 1 łyżka
  • świeże listki mięty, 10
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • łyżka masła
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Podzielić wieprzowinę na mniejsze porcje, rozbić. W lekko osolonej wodzie ugotować groszek. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy z oliwek. Przyprawić wieprzowinę solą i pieprzem i podsmażyć na patelni. Obrócić wieprzowinę tylko raz, delikatnie tak aby sok z niej nie wyciekł.
    Gdy groszek będzie już ugotowany rozgrzać kilka łyżek oliwy z oliwek na patelni, wrzuć groszek, posiekane listki mięty i łyżkę masła. Lekko rozgnieść, ale nie bardzo. Dodać sól i pieprz do smaku.
    Gdy wieprzowina będzie już usmażona zdjąć z ognia. Górę filetów posmarować gruboziarnistą musztardą. Na talerzu ułożyć kulę z groszku, na górze kłaść wieprzowinę.
    Podawać z czerwonym winem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kstr54 22 sierpnia 2012 to przecierz jest WOLOWINA!!!! widac golym okiem!!! nawetg slepy to zauwazy!!! hahahah a fuj brzdko jest sie poslugiwac cudzym zdjeciem

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

booraczek 27 sierpnia 2008 Jeslli to mieso ze zdjecia, to wieprzowina...
Tak krwiscie moze wygladac jedynie mieso wolowe krojone z wiekszego kawalka.
Mysle tez, ze porcja miesa byla zamarynowana musztarda jeszcze przed smazeniem/pieczeniem.
Pomysl na groszek fajny (ciekawy zamiennik dla puree z ziemniakow), to samo mozna zrobic z biala fasola z puszki + oliwa + czosnek (+ ewentualnie pokrojona w kostke odrobina boczku)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń