Do góry

Desery Przepis na:

Wieżyczki czekoladowe

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20668

Dodano: 16.03.2009

Odsłon: 1355

Zasmakuje każdemu dziecku

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Czekoladę posiekać, włożyć do rondelka ustawić na parze i mieszając rozpuścić. Odłożyć 2 łyżki cukru pudru, resztę rozpućcić w kawie.

  2. Mieszając powoli dolewać do czekolady, aby powstała jednolita masa. Połączyć z 10 dag śmietany, ostudzić. Wymieszać z kroplami miętowymi.

  3. Rozpuścić torebkę żelatyny w niewielkiej ilości wody. Połączyć z masą czekoladowo-miętową. Ubić 45 dag śmietanki i połączyć z masą miętową. Wymieszać z pianą z 2 białek.

  4. Na spód 10-12 natłuszczonych filiżanek wlać po 2 łyżki przygotowanej pianki. Zastudzić. W tym czasie Maliny zmiksować z resztą cukru pudru, przetrzeć przez sitko. Wymieszać z resztą rozpuszczonej żelatyny. Połączyć z pozostałą ubitą śmietanką.

  5. Kiedy masa zacznie tężeć, wymieszać z pianą ubitą z 2 pozostałych białek. Wlać na warstwę pianki w filiżankach. Przykryć pozostałą masą czekoladowo-miętową. Ochładzać 2 godziny.

  6. Pianki wybić z filiżanek. Rozpuścić białą czekoladę. Po łyżeczce czekolady układać na każdej wieżyczce( pozwolić jej swobodnoe spłynąć), a na tym ułożyć malinkę. Półmisek z piankami udekorować listkami mięzy i malinami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń