Do góry

Desery Przepis na:

Wilgotny piernik na ciemnym piwie

Desery

Autor: NaTalerzuAgnes

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 783

Dodano: 24.12.2016

Odsłon: 647

Piernik, który nie musi leżakować. Jest dobry od razu po upieczeniu. A przy tym wilgotny – po prostu idealny :)

Składniki

  • Mąka pszenna - 260 g
  • Cukier - 130 g
  • Ciemne piwo - 160 ml
  • Olej - 180 ml
  • Miód - 160 ml
  • Kakao - 2 łyżki
  • Soda oczyszczona - 1 i 1/4 łyżeczki
  • Imbir w proszku - 2 i 1/4 łyżeczki
  • Biały pieprz - 1/4 łyżeczki
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Jajka - 2 szt.
  • Polewa czekoladowa - 1 opakowanie
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Piwo zagotowujemy i lekko studzimy. W jednej misce mieszamy przesianą mąkę z kakao, sodą oczyszczoną, białym pieprzem, imbirem i cynamonem. W drugiej misce miksujemy na puszystą masę dwa całe jajka z cukrem. Ciągle miksując dolewamy płynny miód oraz olej. Stopniowo dosypujemy wymieszane sypkie produkty a na końcu piwo. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po ostudzeniu polewamy polewą czekoladową (domowej roboty lub gotową).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń