Do góry

Napoje Przepis na:

Wino z ryżu 15l.

Napoje

Autor: nikola2005

Przepisów i artykułów: 104 Ocena: 3206

Dodano: 24.03.2013

Odsłon: 86405

Wino ryżowe ma kilka podstawowych zalet: dostępność składników przez cały rok, łatwość przygotowania i koszt wytworzenia.

Składniki

  • 1.5 kg ryżu
  • 4.5 kg cukru
  • 11 l wody
  • 3 cytryny
  • 20 dag rodzynek
  • 2 gałki muszkatołowe (40 g)
  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • szczypta: cynamonu, tymianku i mięty
  • drożdże Tokay (lub dowolne do wina białego)
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. nieugotowany ryż (luźny lub z torebek) należy partiami intensywnie przepłukać pod bieżącą wodą (1) tak, by przelatująca woda była czysta. Ryż wsypujemy do gąsiora (2). Cytryny obieramy ze skóry oraz z białych skórek (3), rozrywamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gąsiora. Wsypujemy przyprawy i rodzynki (4). Gdy wszystkie składniki są już w gąsiorze (5), wlewamy roztwór cukrowy w proporcjach przedstawionych w przepisie.

  2. Roztwór cukrowy przygotowujemy poprzez zagotowanie wody i stopniowym dodawaniu cukru, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Gdy roztwór osiągnie temperaturę pokojową, można go wlać do gąsiora. Kiedy wszystko znajdzie się w gąsiorze, wlewamy na koniec uprzednio przygotowane drożdże, a następnie wszystko porządnie mieszamy. Gąsior ostatecznie odstawiamy na ok. 1.5 miesiąca po którym to okresie niecierpliwego oczekiwania na efekty naszych wysiłków, następuje zlanie wina. Podczas pierwszego zlewania można śmiało posmakować naszego napoju. Resztę (o ile coś zostanie ;-)) przelewamy do mniejszego gąsiora i odstawiamy na kilka miesięcy, aż wino przejdzie fazę cichej fermentacji. Po tym czasie możemy zlać wino do butelek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Memphis5 17 lutego 2016 Sam wielokrotnie robiłem wino ryżowe polecam takie zestawienie na gąsior 15L:
+drożdze z pożywką w proszku FERMVIN lub inne
+1.5kg ryżu długoziarnistego
+3 cytruny
+gałka muszkatałowa 40g (2 torebki)
+rodżynki 20dag
+esencja z 4 torebeczek herbaty miętowej
+4kg cukru (nie więcej!!!) powyżej 4 kg wino jest mdłe
+11L wody
+szczypta cynamonu, kilkanaście goździków
Można opcjonalnie dodać 2 pomarańcze lub kilka mandarynek (znacznie wzbogaca smak wina czyniąc je z lekką nutą owoców)
Wino pięknie się klaruje i smakuje wyśmienicie
Ziele angielskie w mojej ocenie psuje smak wina więc nie polecam

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

undefined-2 20 stycznia 2014 Robiłem wielokrotnie wino z ryżu, i jak dla mnie, proporcje cukru do ryżu podane tutaj są trochę zawyżone. U mnie zawsze stosunek tych dwóch składników był zbliżony do 1:1, no max 1,5:1 - nigdy więcej. Zawsze zresztą można dodawać cukier w odstępach czasowych.
Tylko jeden "obciąg" to trochę za mało - ja praktykuję zlewanie co ok. 1-1,5 miesiąca - lepiej się wtedy klaruje ...

15 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

luka667 24 października 2013 Bardzo ciekawy przepis. Jak ze słodkością tego wina? Jesteś w stanie określić ile mniej więcej % miało to winko? Pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nikola2005 01 kwietnia 2013 Dziękujemy bardzo za miły komentarz, etykiety to pomysł mojego męża :))
A winko naprawdę świetne w smaku, polecam ;)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jakub26 01 kwietnia 2013 ode mnie 5! bardzo ładne też jest zdjęcie!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nikola2005 25 marca 2013 Wydaje mi się że to kwestia odpowiedniego doboru składników ;) no i rzecz jasna smaku :)
Pozdrawiam.

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń