Do góry

Napoje Przepis na:

Wino z wiśni 15 l.

Napoje

Autor: nikola2005

Przepisów i artykułów: 104 Ocena: 3206

Dodano: 02.04.2013

Odsłon: 105653

domowej roboty, smaczne winko :)

Składniki

  • 8 kg wiśni
  • 4 kg cukru
  • 4,2 l wody
  • drożdże winiarskie ( przygotować wg. podanego przepisu )
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wiśnie umyć i wydrylować. W takiej postaci wrzucać do gąsiora. Zalać przestudzonym roztworem cukrowym w ilości zgodnej z przepisem i dodać drożdże. Należy najpierw zatkać gąsior grubym korkiem z waty energicznie wszystko wymieszać i postawić w ciepłym (min. 20") i ciemnym miejscu na 3-4 dni.

  2. Po 3-4 dniach od rozpoczęcia się fermentacji można już zatkać gąsior korkiem z rurką fermentacyjną, do której wlewamy niewielką ilość wody. W taki sposób przygotowane wino pozostawiamy na okres 6-9 tygodni.

  3. Po tym czasie zlewamy wino do mniejszego gąsiora zatykając go ponownie korkiem z rurką i odstawiając na kilka miesięcy.

  4. Wino bardzo dobre, dobrze się klaruje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń