Do góry

Przetwory Przepis na:

Wiśnie w żelu

Przetwory

Autor: Tosca

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 1914

Dodano: 27.05.2009

Odsłon: 35696

Może być jako deser, lub wspaniały dodatek do lodów lub gofrów.

Składniki

1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zagotuj wiśnie ze szklanką wody i cukrem. Do wrzącego syropu wlej rozrobiona z wodą mąke ziemniaczaną i zdejmij z ognia, gdy zacznie gęstnieć. Jeśli wlejemy od razu do słoika i zakręcimy gorące, można taki deserek przechowywać całkiem długo. Ale u mnie nie stoi...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosse 27 czerwca 2015 Rewelacja te wisienki,do ciasta idealne:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 29 sierpnia 2013 Z żelatyną robi sie galaretka, ja nie lubię takiej konsystencji, ma być kisielowata, gładka i to daje mąka ziemniaczana. Żaden krochmal.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

paula222 09 lipca 2013 Coś mi się wydaje, że zastosowanie mąki kartoflanej to tak jakbyś zrobiła krochmal. Myśle, że żelatyna byłaby odpowiednia.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

RysiWykrot 30 lipca 2010 Super przepis!!! Wisienki rewelacyjne. Przepis łatwy i szybki do wykonania. Dzięki i pozdrawiam Ania

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

RysiWykrot 30 lipca 2010 Super przepis. Wisienki bardzo smaczne. Przepis szybki i łatwy. Wielkie dzięki :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

imerion 02 lutego 2010 niestety w słoikach przez zimę nie postoi. Zrobiłam latem z 10 słoików i w zeszły weekend zajrzałam do spiżarki, bo robiłam gofry. Wytrąciła się z woda i wygląda to jak wiśnie w stężałej galaretce zanurzone w wodzie... Szkoda, bo są naprawdę rewelacyjne!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 22 lipca 2009 Taki żel, można zrobić właściwie z dowolnych soczystych owoców krajowych. Cudne są też czereśnie, truskawki, maliny, czy porzeczki... :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

imerion 22 lipca 2009 te wisienki to coś przepysznego, zrobiłam- POLECAM!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 17 lipca 2009 Nie trzeba pasteryzować, jeśli dobrze zakręcisz słoiki z gorącym żelem. Tylko upewnij się, że przykrywka jest sucha, a górne brzegi słoika nie upaciały się żelem. Szczerze mówiąc u mnie nie stoi to dłużej niż tydzień, niezależnie od ilości... Ale myślę, że przetrwa tyle, co konfitura, czyli przynajmniej jeden sezon owocowy...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń