Do góry

Dania główne Przepis na:

włoskie calzone

Przepis dnia 2008-04-26
Dania główne

Autor: wilma

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 484

Dodano: 21.11.2007

Odsłon: 46697

calzone nie jest takie trudne do zrobienia jak się wydaje

Składniki

  • CIASTO:
  • 7 czubatych łyżek mąki
  • 30g drożdży
  • 1 łyżka oleju
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 żółtko (do posmarowania ciasta-dla koloru)
  • pół szklanki ciepłej wody
  • FARSZ:
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 30 dkg mozarelli
  • sos pomidorowy doprawiony ziołami
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • papryka ostra
  • oregano
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na 20 min w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy składniki na farsz: kurczaka kroimy w kostkę, pieczarki i cebule w talarki i podsmażamy z wyciśniętym czosnkiem. Do podsmażonych składników dodajemy sos pomidorowy i dusimy przez chwilę. Doprawiamy do smaku solą, papryką i dodajemy tartą mozzarellę. Wyrośnięte ciasto kroimy na 4 placki i rozwałkujemy. Nakładamy farsz, tak żeby placek można było bez problemu skleić. Smarujemy żółtkiem i posypujemy oregano. Pieczemy przez ok 20-25 min w p emperaturze 200 stopni. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agakrzek 07 lutego 2010 coś nie tak jest z ciastem, mokra papa wyszła wg tego przepisu....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

vikingland 22 sierpnia 2009 wilma.naprawde jestes z epoki kamienia łupanego,popraw recepture na ciasto bo jest jak mokra tapeta.poprostu rozlatuje sie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń