Do góry

Dania główne Przepis na:

Wolowe rolady po wielkopolsku

Dania główne

Autor: dariontko

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 46

Dodano: 24.11.2009

Odsłon: 5989

Wspanialy pomysl na tradycyjny obiad.

Składniki

  • wolowina, 4 duze plastry
  • ogorek kwaszony, 1 duzy
  • chleb, 1kromka
  • zwyczajna lub wiejska kielbasa, 1mala
  • cebula, 1duza
  • kostka miesna lub inna przyprawa do miesa, 1
  • nitka
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wolowine rozbic tluczkiem na dosc cienkie plastry.

  2. Pokroic wzdluz na 4 czesci; ogorek, kromke chleba, cebule, kielbase.

  3. W kazdy plaster wolowiny zawinac pasek: ogorka, chlebka cebuli oraz kiebasy.

  4. Owinac roladki nitka lub przewlec szpilka kucharska aby sie nie rozwinely.

  5. Wlozyc mieso do wysokiego naczynia podlac do polowy wysokosci miesa, woda. Wrzucic kostke miesna / moza doprawic rowniez przyprawa do miesa. Doprowadzic do wrzenia po czym zmniejszyc ogien do minimum i dusic mieso ok 1 godz. pod pokrywka.

  6. Regularnie sprawdzac poziom wody, jezeli wyparowala dolac aby nie przypalilo sie mieso.Po 1godz. sprawdzic wydelcem kruchosc miesa. Jezeli nieodchodzi od widelca i kurczowo sie trzyma wlukien dodac jeszcze 20min. Roladki serwujemy w sosie wlasnym zageszczonym maka +smietana lub rozrabiajac sos do miesa z paczki wg uznania. Dla dbajacyh o linie pozostawiamy sos wlasny z miesa. Podajemy z kluskami ziemniakami lub kasza. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń